TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

1. октобра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

АЛЕКСАНДРА ПАНДУРЕВИЋ ПРЕДАЛА ЗАХТЈЕВ СУДУ БиХ У ВЕЗИ СА СТИКЕРИМА

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Управо сам предала захтјев Суду БиХ за оцјену законитости Правилника о регистрацији возила у БиХ који је донио министар Војин Митровић, а према којем ћемо дворској фирми у којој је син консултант плаћати 9 КМ за стикер о регистрацији преко којег ће моћи пратити наше кретање. Уложила сам и захтјев предсједнику Суда да се по овом предмету поступи приоритетно како би била спријечена штета по грађане и буџете.

Овим правилником се потпуно незаконито послови ентитетских МУП-ова пребацују приватној фирми која је “нацртана“, а према писању медија то је “Проинтер“ у којем је консултант Игор Додик, и донијет је управо зато да би поменута фирма згрнула милионе и то на штету буџета институција БиХ и ентитетских МУП-ова. Што је најмонструозније, помоћу нових стикера који ће имати чипове, потпуно незаконито прати се кретање аутомобила и лица која њима управљају, чиме је угрожено наше право приватности па и слобода.
Стикер који кошта 1-1,5 КМ, ми ћемо “Проинтеру“ плаћати 9 КМ и то наредних 10 година.
Када се то помножи са 1,2 милиона возила и десет година, јасно је да се нацртаној “стручној институцији“ из наших џепова годишње црта преко 9,5 милиона КМ.
Ово је први пут у историји постдејтонске БиХ да један министар у Савјету министара надлежност ентитетске институције (МУП-а) преноси на други орган – у овом случају приватно предузеће.
Овим је прекршен и Закон у управи БиХ који прописује да се јавна овлашћења “стручној институцији“ могу повјерити само законом, а не некаквим правилницима. Прекршен је и Закон о Агенцији за идентификациона документа која је једина надлежна за идентификациона документа, односно стикере, али и Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.
Надаље, пословном субјекту министар Митровић потпуно незаконито даје наше личне и приватне податке као што је локација возила чиме је угрожена приватност грађана, и основна права и слободе. Да не говоримо шта то значи с аспекта да возила штићених личности прати и лоцира приватна фирма, и да Митровић при томе није затражио мишљење безбједносних агенција.
Митровићу се журило да јавни новац, наш новац, на крају мандата пребаци приватним лицима, односно повлашћеној фирми, али му је једино успјело да себи обезбиједи кривичну пријаву. Увјерена сам и зато ово и радим да ће Суд БиХ укинути Митровићев Правилник јер је он незаконит из разлога које сам набројала и неуставан због нарушавања приватности и слободе кретања.
Након овог, сви треба добро да размисле да ли се исплати одговарати за незаконито намицање послова дворским фирмама.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije