TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

13. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

AINU JE NAJMISTERIOZNIJI NAROD NA SVETU: NIKO NE ZNA ODAKLE POTIČU, DEVOJČICAMA OD 6 GODINA TETOVIRAJU “DŽOKEROV OSMEH”

1 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Ainu je prva istočnoazijski narod koji je naselio današnje prostore Japana. Toliko su stara etnička grupa, da se u poređenju s njima čak i kineski narod smatra “mladim” narodom. Ono što je najzanimljivije jeste to što naučnici nemaju ni predstavu odakle Ainu narod potiče.

 

Ainu narod

foto: Profimedia

 

 

Ovo su neke poznate činjenice o misterioznom narodu Ainu.

Prvi put su se pojavili u Japanu i Rusiji u 13. veku pre nove ere. Do 19. veka nisu stupali gotovo ni u kakav kontakt sa bilo kim iz drugih etničkih grupa koje su postojale u to vreme. Veruje se da su oni najstarija etnička grupa u Evropi i Aziji.

Aini više podsećaju na Evropljane nego na Mongole, i zbog toga su u Japanu često bili predmet diskriminacije. Portreti starih Ainu ljudi veoma liče na portret slavnog ruskog pisca Lava Tolstoja!

Muškarci imaju dugu kosu i dugu bradu, koju nikada ne briju. Žene imaju tetovaže sa kojima se počinje u detinjstvu – kada Ainu devojčica napuni 6 ili 7 godina, radi se tetovaža prvo iznad gornje usne. Narod Ainu veruje da ovaj ritual štiti devojčice od zlih duhova koji pokušavaju da uđu u njih kroz usta.

S godinama ta tetovaža bledi, i kada dostigne određenu boju i oblik, veruje se da je devojka spremna za brak. Najčešća tetovaža Ainu žena podseća na današnji “džokerov osmeh“. U 19. veku vlada Japana je zabranila ove tetovaže, ali neki ih i dalje radili u tajnosti, poštujući staru tradiciju svog naroda.

Poslednja Ainu žena s ovom tetovažom na licu umrla je 1998. godine, a današnje Ainu devojke ih crtaju šminkom za praznike. Najprepoznatljivija je “tetovaža” osmeha iznad usne, ali crtaju se i razni geometrijski oblici, za koje se takođe veruje da štite devojke od bolesti i zlih duhova.

Od trenutka kada se pojavio na japanskim ostrvima, Ainu narod je uvek radio iste stvari. Njihov život svodi se na lov, ribolov i branje voća. Živeli su u zemunicama najveće veličine do 35 kvadrata, u čijem centru se obavezno nalazio kamin. Mnoge reči japanskog jezika preuzete su iz jezika Ainu naroda.

Ainu narod
foto: Profimedia

Medvedi su u njihovom životu uvek imali veliku ulogu i postoje mnoga verovanja koja se tiču ove životinje u Ainu narodu. Arheolozi čak misle da su oni doveli medvede sa sobom sa ostrva Hokaido.

Zahvaljujući narodu Ainu, u Japanu su se pojavili samuraji.

Kada su se Japanci doselili na ostva i oformili državu, Ainu narod nastavio je da živi u plemenima. Ponekad su napadali svoje nove komšije.

Krajem devetnaestog veka Japanci su počeli da naseljavaju šira područja. Ainu su i dalje odolevali – imali su svoje škole i bolnice, svoju zemlju, nisu plaćali porez. Sa druge strane, oformljavanje države donelo je zabranu rituala naroda Ainu, naročito onih nasilnih, pa je ovaj narod polako gubio svoj kulturni identitet. Postojao je rizik da potpuno nestanu.

Ainu narod
foto: Profimedia

Ipak, 2019. godine japanska vlada proglasila je Ainu autohtonim narodom i pozvala na konačni kraj diskriminacije ovog naroda.

Danas, Ainu narod pokušava da obnovi svoj kulturni identitet. Imaju čak i svoju zastavu. Plava pozadina simbolizuje nebo i more, a bela figura Ainu lovca preko plave pozadine predstavlja sneg. Lovac na zastavi drži koplje – ono je crveno jer je prekriveno otrovom, koji im je vlada zabranila da koriste.

 

 

Извор: Оаза знања

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije