TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

13. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

TRENUTNA SITUACIJA U VEZI SA AFRIČKOM KUGOM SVINJA U BIJELJINI

1 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

Afrička kuga svinja osim Semberije registrovana je i u Šamcu i u Brčkom, ono čega se pribojavalo počelo je da se ostvaruje, a to širenje bolesti

Na području grada Bijeljina broj eutanaziranih životinja je prešao 400, sa 27 domaćinstava u kojima je izvršena eutanazija.

Mjesto za sanitarni ukop svinja je određeno na parceli u Gornjem Dragaljevcu, nakon raščišćavanja terena izvršiće se postavljanje zaštitne ograde.
Dez-barijere su postavljene na 8 lokacija, svakodnevno se adekvatno kvase dezinficijensima, u toku je nabavka još 60 dez-barijera kao i dodatna nabavka 400 litara dezinfekcionih sredstava.
Odsjeku civilne zaštite naložena je nabavka dodatne opreme za suzbijanje epidemije. Dogovoreno je sa pripadnicima Komunalne policije da za vrijeme trajanja epidemije vrše pojačane obilaske lokalnih, seoskih, nekategorisanih, njivskih puteva, i kanala u slučaju postojanja nesavjesnog odlaganja uginulih svinja što je bio slučaj do sada.

Gradonačelnik grada Bijeljina Ljubiša Petrović apeluje i moli sve građane da uginule svinje ne odlažu sami i bacaju nekontrolisano, „bilo je takvih slučajeva, time ćete biti direktni saučesnik u širenju afričke svinjske kuge i krivično ćete odgovarati!“ Kaže gradonačelnik.

„U međuvremenu imali smo sanitarni odstrel divlje svinje, i uzorak mesa je poslat na Veterinarski institut Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“, nije detektovan virus afričke svinjske kuge, što je dobro, ali što isto tako ukazuje da je vjerovatno virus ’’uvezen’’, to jest da su najvjerovatnije uvezena zaražena svinjska grla. Još uvijek čekamo odgovore od Uprave za indirektno oporezivanje i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosna Bosne i Hercegovine u vezi sa pitanjima: Na teritoriji kojih gradova/opština su uvožene svinje, kog uvoznika, u kom periodu i kog uzrasta i kojoj količini su bile uvezene svinje! Nismo postavili nikakva teška pitanja iz oblasti kvantne fizike i odgovore očekujemo čim prije!“ Riječi su Ljubiše Petrovića.

„Iako smo poslali pozive za hitan sastanak za premijera Viškovića, ministre Minića i Košarca, izuzev Ministarstva poljoprivrede koje je poslalo mejl u kojem stoji da je termin dolaska ministra Minića predviđen za 3. jul, iz Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa niko senije javio, nema im ni traga ni glasa.
Još jednom gospodi napominjem da Semberija nije samostalna država već dio Republike Srpske i Bosne Hercegovine, da je Semberija najveća žitnica Bosne i Hercegovine, da je Bijeljina drugi grad po veličini u Republici Srpskoj i da građani kroz svoje poreske i sve druge račune u velikoj mjeri učestvuju u punjenju budžeta Republike Srpske, da ih ne pozivam na kafu i ćaskanje, da ih nisam željan vidjeti, ali da su dužni da odgovorno rade svoj posao i da se prema ovom velikom problemu moraju odnositi ozbiljno. U protivnom mogu biti glavni krivci za potencijalnu privrednu katastrofu Republike Srpske.
Još jednom apel i poziv Grada Bijeljina premijeru Viškoviću i ministru Košarcu za hitan sastanak u vezi sa aktuelnim problemom epidemije afričke kuge svinja na teritoriji Semberije, jer je NEOPHODNO HITNO započeti isplatu novčanih sredstava za obeštećenje domaćina koji su pretrpili štetu. Isto tako neophodno je što prije donijeti zaključke o otkupu pšenice ovogodišnjeg roda, imajući u vidu situaciju na terenu da je rod pšenice i po kvalitetu i po kvantitetu ispod svakih očekivanja i standarda, ali i pokretanje teme koja je jako važna, a tiče se zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.“ Apeluje gradonačelnik

„Apelujem još jednom i na sve građane, da se odgovorno ponašamo, da ako primijetite simptome bolesti afričke kuge kod vaših svinja (potištenost, odbijanje hrane) ili u vašem domaćinstvu dođe do uginuća svinja, to prijavite nadležnom veterinaru ili na brojeve telefona 055/233- 406 (od 7h do 15h) i 066/683 – 304 (od 7h do 22h). Nemojte uginule svinje sami odlagati i bacati nekontrolisano, bilo je i takvih slučajeva, time ćete biti direktni saučesnik u širenju afričke svinjske kuge i krivično ćete odgovarati!“

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije