TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

16. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

29 година од погибије Богдана Филиповића хероја Мајевице

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Поводом 29 година од погибије Богдана Филиповића командира интервентне чете „Стево Поповић“ 1. Мајевичке бригаде ВРС делегација ове јединице на челу са последњим ратним командиром јединице Ацом Обрадовићем посјетила је гробно мјесто командира у Каракају код Зворника.

 

КАКО ЈЕ ПОГИНУО БОГДАН ФИЛИПОВИЋ?

 

У недјељу, 15. маја, слиједи  можда кључни догађај за сламање непријатељске офанзиве на Мајевици. У раним јутарњим сатима кренуло се у контранапад и пробој непријатељске блокаде између Мале и Велике Јелице. О стању духа код бораца пред пробијање блокаде најбоље говоре ријечи Богдана Филиповића, командир Друге интервентне чете, изговорене ноћ пред ову акцију:

„Морамо разбити непријатељску блокаду и, упркос жртава којих ће бити, пробити се до наших на Лисачи и Великој Јелици. Крећемо скупа, радимо заједно и нека то буде наш заједнички успијех. Немојмо да после неки појединац или нека група успијех приписује себи…“.

И кренули су заједно: Прва интервентна чета (познатија под именом Јединица „Мандо“), Друга интервентна чета (познатија само као „Интервентна“), Први противдиверзантски вод капетана Владе и Други противдиверзантски вод (Жицина јединица) сви из Прве мајевичке, а касније кад акција већ буде у току придружиће им се и Извиђачки вод ИБК (Црни). На непријатељској радио вези један од муслиманских старијешина са тих положаја тражећи помоћ ће, између осталог, рећи: „Не знам ко су ови што нас нападају али они имају лавовска муда…“

А и како би се могли осјећати муслимански бојовници кад је до њих, у јеку најжешћих борби, све вријеме допирао из рова удаљеног свега 100-200 метара од попришта борби мелодија „Ужичког кола“ које је један српски борац свирао на фрули. Против таквих бораца и таквог морала не може се борити.

У овој борби храбро су, јуришајући на челу борбеног ешалона, погинули водник Богдан Филиповић, командир Друге интервентне чете и Ристић Јосиф, припадник Прве интервентне чете. Тог дана је отупљена оштрица муслиманске офанзиве и непријатељ од тада, у наредних неколико дана, губи иницијативу. Финале ће уследити 27. маја када ће у силовитом контранападу јединице Источнобосанског корпуса, без икаквих губитака, поново овладале Спасовинама, Томанића Косом и Киковима, који су у претходним борбама били привремено изгубљени.

Бијесни што су доживјели још један пораз муслиманска војска ће се још исти дан светити по цивилном становништву а од њихових пројектила испаљених на село Прибој рањено је шесторо цивила од чега двоје дјеце. Тачка на сламање муслиманске офанзиве на Мајевици стављена је 1. јуна кад су у сјајно изведеној акцији, контраудару са брда Колијевка протјеране муслиманске снаге.

 

Драгослав Тодоровић

(Дио текста преузет са форума Мајевица)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije